Neurolingvistisk programmering (NLP)

Det er en form for terapi baseret på den antagelse, at sprog og sprogbrug spiller en vigtig rolle i at forme vores tanker og adfærd.

Det påstår, at vi kan opnå mål inden for personlig udvikling ved at bruge forskellige teknikker, det påvirker vores tanker programmatisk og lader os finde den synsvinkel eller følelse, der skal til at opnå målet, for os selv.

NLP bruges også til personlig udvikling og til at skabe positiv forandring i et menneskes liv.

Det påvirker vores tanker programmatisk, og lader os opnå vores egne mål.

Det gælder både i forbindelse med mental træning for topidrætsudøvere, til erhvervskurser for personlig udvikling og til at afhjælpe følelsesmæssige problemer.

Udviklingen af NLP blev startet i 1970’erne af Richard Bandler og John Grinder, inspireret af blandt andre de tre fremtrædende terapeuter Fritz PearlsVirginia Satir og Milton H. Erickson.

Udviklingen pågår stadig i takt med at NLP-udøvere og teoretikere finder ny viden og får nye erfaringer.

Coaching

Timothy W. Gallwey og Sir John Whitmore har skabt grundlaget for coaching.

Gallwey var tennistræner og beskriver sin tilgang til coaching i bogen ”The Inner Game of Tennis”. Whitmore startede sin karriere som racerkører, tog til USA for at læse psykologi og mødte Gallwey. Whitmore er forfatter til klassikeren ”Coaching at Work”, som er udkommet på 22 sprog og trykt i mere end 500.000 eksemplarer.

Whitmores definition af coaching handler om:

…at slippe en persons potentiale løs for derved at maksimere dennes præstation. Det er at hjælpe ham til at lære, snarere end at lære ham noget. (Whitmore 1997)

Fra ovenstående klassiske definition af coaching har coaching udviklet sig i forskellige retninger, som overordnet kan beskrives ud fra 3 indgangsvinkler:

1. Coaching er alt det en leder/konsulent/coach gør for at frigøre potentialet i andre mennesker.

2. Coaching er en specifik metode/teknik til at frigøre potentialet i andre mennesker.

3. Coaching er en holdning og en række værdier, som ligger bag alt det, en leder gør i lederrollen og det er et generelt værdisæt bag ved god ledelse.

NLP Coaching

I hjertet af NLP findes beskrivelsen af ”modelling”. Dette er evnen til at lære hvordan andre mennesker gør noget, hvordan du opnår et resultat, som du gerne vil have, og hvordan du lærer det afsindigt hurtigt.

Forestil dig, at du gerne vil være kreativ. Måden, du kan gøre det med NLP, er ved at kigge på en yderst kreativ person – f.eks. Walt Disney. Herefter vil du så se på hvordan han tænker, handler og hvilke overbevisninger han har, og bruge NLP til at ”overtage” den viden. NLP bruger vi til at fjerne din mindre kreative strategi, og implementere f.eks. Walt Disneys meget kreative strategi.

Vi kan modellere næsten hvad som helst, fx: sport, teknik, mod, passion, glæde, udholdenhed, investering, ledelse, salg, kommunikation mv.

Der findes sågar NLP bøger, som minder om en kogebog. De beskriver netop, hvordan du opnår en præcis ting eller løser en helt specifik problemstilling, og indeholder både fremgangsmåde og eksempler.

NLP kan bruges til mange forskellige ting fx. på arbejde, fritid, i parforholdet mv.

I al den træning i NLP jeg er blevet udsat for, er NFNLP den eneste træning som trækker det ned på et jordnært niveau, og giver dig teknikker, du kan bruge den næste dag i dit liv. Jeg fik lov at opleve NLP for første gang, ikke teoretisk, ikke bare snakke om det – men at bruge det! (Constance Polanski)